diumenge, 13 de setembre del 2009

Activitats Locals
Biòlegs Glocals ha participat, amb l’entitat ecologista Meandre, en diferents actes relacionats amb el projecte d’Anella Verda de Manresa. El primer d’ells va ser un viatge a Vitòria per a conèixer l’Anella Verda que envolta la Ciutat. L’Anella Verda de Manresa ha de perseguir l’horitzo de l’Anella Verda de Vitòria, el que s’ha fet allà també és possible fer-ho a Manresa. Un exemple clar són els aiguamolls de Salburua. Des del 1994 s’han recuperat fins a esdevenir un dels aiguamolls continentals més valuosos del País Basc i aiguamolls Ramsar d’importància Internacional.

Biòlegs Glocals van participar en dues conferències informatives sobre espais periurbans realitzades en l’edició de Visuals del 2009, titulada Manresa; Ciutat i Natura, i en un fòrum sobre l’Anella Verda. Una primera conferència informativa a càrrec de Luís Andrés Oribe cap de l'Area d'Estudis del Centro de Estudios Ambientales de Vitòria. Se’ns presentà el Anillo Verde de Vitòria, un bon model a seguir per els Manresans. Una segona conferència a càrrec d'Ester Fanlo que ens mostrà un altre cas a tenir present, el de l’entorn periurbà de Lleida, en concret l reordenació de les ribes del Segre. I Finalment, un debat o forum obert per veure com entre tots podem construir la nostre Anella Verda. Debat en que l’Ajuntament de Manresa ens va explicar l’estat de la qüestió sobre l’Anella Verda i on es van poder debatre alguns aspectes. A arrel de la nostra participació en aquest forum formem part de la Comissió de l’Anella Verda de Manresa.

Una altra activitat de Biòlegs Glocals ha estat la participació, el 2 de setembre, en un debat, dins del cicle Temes del Pou, a la Sala d’Actes del Centre Cultural del Casino de Manresa, sobre el tema: El projecte d’anella verda de Manresa, amb la presència d’Alba Alsina, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manresa; Ignasi Cebrian, membre del col·lectiu Biòlegs Glocals; Jaume Torras, representant del col·lectiu Meandre, i Joan Tatjé, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos. Debat realitzat per la presentació del número dedicat a l’Anella verda de Manresa com a tema central de la revista manresana mensual d’informació i actualitat El Pou de la Gallina.

També hem contribuït en la elaboració del programa del curs Sortides Guiades per l’Anella de Manresa dins de les Aules de Cultura de l’Ajuntament de Manresa. També hi participem com a ponents d’una conferència introductòria teòrica a les sortides titulada Els parcs naturals periurbans.

Una darrera activitat relacionada amb l’Anella Verda. Contribuïm en l’elaboració d’un llibre titulat Natura i Modernisme. És un itinerari que ressegueix una de les joies de l’Anella Verda de Manresa, la riera de Rajadell, espai que es veurà alterat per la construcció d’una nova i no del tot necessària infraestructura viària. Itinerari promogut per l’associació ecologista Meandre. L’edició de la publicació està a les mans de l’Editorial Zenobita. Es preveu que la seva publicació sigui aviat.